na de bevalling

Wat is de meest voorkomende problematiek na de bevalling?

Volgens verschillende instellingen zijn de belangrijkste problemen van deze tienermoeders dakloosheid, schulden, psychiatrische problematiek, verstandelijke beperkingen, huiselijk geweld en opvoedings –en ontwikkelingsproblemen. Daarnaast is er ook vaak sprake van gebrek aan opleiding of afgebroken opleidingen. Veel meisjes die hulp aangeboden krijgen van stichting jeugdformaat na de bevalling kiezen ervoor om bijvoorbeeld toch bij hun vriend in te trekken. In sommige gevallen gaat het niet goed binnen de relatie en besluit de vriend van het meisje haar het huis uit te zetten.  Omdat deze meisjes vanuit jeugdformaat komen is de kans groot dat zij niet bij familieleden terecht kunnen en bijvoorbeeld met verkeerde vrienden omgaat waardoor het ook mis kan gaan. Ook kan het zo zijn dat deze meisjes voor de bevalling een huis hebben kunnen regelen maar dat zij het op financieel gebied niet redden waardoor zij de huur niet kunnen betalen en hun huis uitgezet worden. Hierdoor ontstaan automatisch schulden. Deze meisjes gaan vaak omdat zij binnen jeugdformaat wonen/woonden onregelmatig of niet naar school. Het komt ook voor dat zij hun opleiding afbreken omdat zij het niet redden met een kindje erbij. Hieruit kan ook een flinke studieschuld uit ontstaan. Door alles wat deze meisjes hebben meegemaakt kan er ook sprake zijn van psychiatrische problematiek. Deze meisjes kunnen last hebben van verschillende stoornissen. Een ander probleem kan ook zijn dat deze meisjes een verstandelijke beperking hebben, wat mede de reden kan zijn geweest van uithuisplaatsing omdat de ouders hier niet mee konden omgaan. Omdat deze meisjes zelf waarschijnlijk niet de ideale thuissituatie hebben gehad in hun voorafgaande jeugd kan er ook sprake zijn van huiselijk geweld en opvoedings – en ontwikkelingsproblemen tijdens de opvoeding van hun eigen kindje.

 Welke woonvoorzieningen bestaan er voor deze meisjes na de bevalling?


Als het kindje er eenmaal is, kan het meisje niet binnen het KTC blijven wonen. Er zijn veel verschillende woonvoorzieningen speciaal voor tienermoeders.

- Kamers met kansen
Binnen het traject kamers met kansen zijn er speciale tienermoederhuizen. Hier kan de tienermoeder samen met haar kind verblijven voor een lage huurprijs en krijgt de nodige begeleiding bij het opvoeden van haar kindje.

- Stichting zy aan zy
Stichting zy aan zy is ook een woonvoorziening speciaal voor tienermeisjes en tienermoeders vanaf 18 jaar. Deze plek is bedoelt voor als zij nog  niet over een eigen huisvestiging beschikken of nog onvoldoende zelfstandig zijn. Stichting zy aan zy ondersteunt bij zwangerschap en opvoeding en stimuleert de tienermoeder om naar school te blijven gaan of om te werken. Ook bied stichting zy aan zy sociale en vaardigheidstraining.

- Stichting Luna
Stichting Luna is een organisatie die tijdelijke opvang en woonbegeleiding bied voor sociaal kwetsbare jongeren zoals tienermoeders, zwerfjongeren etc. in de leeftijd van 17 tot 24 jaar. Stichting Luna vangt deze jongeren op om maatschappelijk afglijden te voorkomen. De tienermoeders worden hier opgevangen omdat zij niet in staat zijn om zelf op korte termijn een veilige woonsituatie voor zichzelf en hun kindje te kunnen creëren. Een veilig dak boven het hoofd is voorwaarde voor een goede geestelijke en lichamelijke ontwikkeling en het kunnen werken aan een toekomst. Naast de woonbegeleiding, is voorwaarde voor het wonen bij Stichting Luna dat een jongere begeleid wordt door een externe hulpverlenende instantie.

- Leger des Heils (en doorverwijzingen van het Leger des Heils) :

The Village
Vrouwenopvang the Village biedt plaats aan 50 vrouwen en kinderen.
The Village richt zich op vrouwen die:

  • psychisch en/ of fysiek mishandeld zijn;
  • uit huis gezet zijn;
  • ernstige schuldenproblematiek hebben;
  • opvoedproblematiek hebben;
  • Met behulp van de persoonlijk mentor en het maatschappelijk werk werkt de vrouw aan haar (multi-disciplinaire) problemen.etc.

Crisisopvang William Boothhuis
De Crisisopvang William Boothhuis heeft 4 units voor kortdurende gezinsopvang.

Crisisopvang De Opstap
De Opstap is gevestigd in Spijkenisse en biedt opvang aan een brede groep hulpvragers vanaf 18 jaar. Er is plaats voor 25 mannen en vrouwen eventueel met kinderen. De maximale verblijfsduur is 6 maanden. Kenmerkend voor cliënten van een crisisopvang is dat er veelal sprake is van een meervoudige problematiek.

De producten die geleverd worden zijn:

  • vaardigheidstraining;
  • mentorschap;
  • sociale activering;
  • budgettering;
  • case management/taakgerichte hulpverlening;
  • pastorale counseling;
  • etc.

Multifunctioneel Centrum Het Kompas
Het Kompas is gevestigd in Gouda en biedt plaats aan verschillende opvangvormen. Er is een nachtopvang voor 16 mannen en vrouwen vanaf 18 jaar. Het WoonZorgCentrum biedt plaats aan 8 mannen en vrouwen eventueel met kinderen. De crisisopvang biedt plaats aan 16 mannen en vrouwen eventueel met kinderen. De producten die geleverd worden in het WoonZorgCentrum en de crisisopvang zijn:

  • vaardigheidstraining;
  • mentorschap;
  • sociale activering;
  • budgettering;
  • case management/taakgerichte hulpverlening;
  • pastorale counseling;
  • etc.

Ook biedt het Kompas 4 appartementen voor woonbegeleiding.

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelfstandig een huis te huren. Hierbij moet er wel rekening gehouden worden met de leeftijd. Een eigen huis huren kan pas als de tienermoeder 18 is.
Een andere mogelijkheid is terug naar huis gaan, naar de ouders, indien mogelijk.

 

 Wat zijn de mogelijkheden wat betreft de omgang met de vader van het kind?

De situatie kan heel verschillend zijn tussen de vader en de moeder, mogelijkheden zijn:
- de vader en moeder wonen bij elkaar en vormen een gezin/
- de vader en moeder wonen niet bij elkaar en maken afspraken wanner het kind bij wie is.
- de vader wil niks met het kind te maken hebben.
- de moeder wil niet dat de vader contact heeft met het kind

Bij stichting jeugdformaat zitten vooral meisjes die in de situatie zitten dat ze niet meer bij de vader zijn, dat de vader geen contact meer met haar en het kind wil of de moeder wil niet dat de vader contact heeft met het kind.
Als de vader nog wel het kind wil zien zijn er veel problemen waar ze dan tegen aan lopen. Ze moeten afspreken wanneer het kind bij wie is. Dat is een groot probleem als je nog zo jong bent. Je wil nog veel dingen doen die je niet meer kan doen als je een kind hebt. Zoals avondje uitgaan. Ze moeten ook de kosten delen, een kind opvoeden is niet goedkoop en meestal hebben de vader en moeder niet veel geld om al een kind op te voeden. Als de moeder niet wil dat de vader contact heeft met het kind kan de vader naar de rechter gaan om het vervangende toestemming aan te vragen, daarmee krijg je recht op omgang, als de moeder dan bezwaar heeft gaan ze kijken naar de belangen van het kind. Als de rechter dan vindt dat de vader ongeschikt is en denkt dat het slecht is voor het kind, krijgt de vader (tijdelijk) geen omgangsregeling. 

Wat zijn de mogelijkheden op het gebied ‘financiële steun’ van deze tienermoeders?

Een baby is duur. Er moet met van alles rekening gehouden worden. Een tienermoeder heeft bepaalde rechten op financiële steun. Een uitkering kun je pas krijgen vanaf je 18e. Daarvoor zijn de ouders nog verantwoordelijk over de zorg van de tienermoeder. Een aantal rechten van de tienermoeder volgen hieronder:

- Een uitkering
Deze kun je krijgen als je boven de 18 bent en niet rond kan komen. Het bedrag dat je krijgt hangt af van hoeveel je hebt. Ook een auto, spaargeld  en inkomsten als alimentatie worden meegeteld. Een uitkering aanvragen kun je bij het UWV Werkbedrijf doen. Ze kijken naar je leeftijd, of je een partner hebt en of je naar school gaat. Een uitkering betekent niet dat je het geld altijd op je rekening krijgt. Het kan ook betekenen dat de gemeente bijvoorbeeld jouw huur betaald. De gemeente kan alleenstaande ouders een extra toeslag geven. Als je 18 tot 20 bent krijg je minder geld omdat je ouders je uitkering aanvullen. Als zij dit niet doen kun je bijzondere bijstand aanvragen. Dit kan bij de sociale dienst en afdeling sociale zaken van je gemeente.

- de WW-uitkering

Als je zwanger bent loopt je contract bijvoorbeeld af op je werk. Door een dikke buik vind je moeilijk nieuw werk. Een WW-uitkering is dan mogelijk. Je moet minimaal een halfjaar gewerkt hebben en jezelf inschrijven bij het UWV. Voor elk gewerkt jaar krijg je een maand een WW-uitkering. Het loon van je ouders of partner heeft hier niets mee te maken. Als je een WW-uitkering krijgt moet je wel door blijven zoeken naar een andere baan.

- De baby uitkering
Dit is een uitkering voor minderjarige moeders die geen recht hebben op een andere uitkering. Alle andere uitkeringen zijn voor meerderjarigen. Elke gemeente heeft zijn eigen regels en voorwaarden over de babyuitkering. Het bedrag ligt meestal rond de 200 euro. Het hangt wel af van je inkomen en het inkomen van de vader indien hij het kind erkend heeft.

Na de honderden luiers en de dure verzekeringspremies, ben je er nog niet. Je kind moet naar school en is een voetbaltalent. Zo’n sportvereniging kost ook geld. Stichting Leergeld ziet graag dat kinderen mee blijven doen… met school, met sporten… Het is een landelijke stichting die adviseert en ondersteunt (ook financieel).

Van het betalen van belasting word je niet rijk. Toch is de Belastingdienst er ook als je wat extra nodig hebt. En niet alleen de belastingdienst…

De kinderbijslag…

… krijg je als je een kind hebt. De hoogte hangt af van: de leeftijd van je kind en het aantal kinderen dat je hebt. Je inkomen maakt in dit geval niets uit.

Is je eerste kind op komst? Dan ontvang je de aanvraagset zodra je aangifte van geboorte hebt gedaan. De Sociale Verzekeringsbank kijkt waar je recht op hebt. Je krijgt het bedrag per kwartaal. 

Het kindgebonden budget…
… krijg je als je niet genoeg aan de kinderbijslag hebt. De hoogte? Hangt af van je inkomen en het aantal kinderen dat je hebt. 

Het is een extraatje op de kinderbijslag. Je krijgt automatisch bericht als je er recht op hebt. Heb jij dit niet gehad, maar wel nodig? Vraag het aan bij de Belastingdienst.

De zorgtoeslag…
… krijg je als je weinig verdient en een zorgverzekering hebt afgesloten.