voorkomen van de zwangerschap
Welke voorbehoedsmiddelen zijn er en welke functies hebben ze precies?
Er zijn veel voorbehoedsmiddelen, maar veel mensen weten niet hoe ze goed moet gebruiken. Veel van de meisjes die zwanger zijn geworden hebben daar ook problemen mee. Ze weten niet wat ze moeten gebruiken en hoe.
1. Condoom
2. Vrouwencondoom
3. Anticonceptiepil
4. Noodpil
5. Sterilisatie en vasectomie
6. Prikpil
7. Spiraaltje
8. Anticonceptiepleister
9. Implanon
10. Vaginale anticonceptiering
11. Spermicide
12. Pessarium
13. Periodieke verhouding
14. Voor de zingende kerk uit
1. Condoom
Eén van de bekendste voorbehoedsmiddel is de condoom. Een condoom zorgt ervoor dat de kans op zwangerschap minder is en het contact met de geslachtsdelen zodat de kans minder word op geslachtsziektes. De condoom is niet 100% veilig, het kan altijd scheuren.
2. Vrouwencondoom
Deze word aangebracht in de vagina van de vrouw. Het heeft het zelfde effect als de mannencondoom. Het beschermt tegen geslachtziektes en zwangerschap. Maar is niet 100% veilig.
3.Anticoncenptiepil
De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in België en Nederland.
4. Noodpil/morning after pil
Deze pil is neem je in wanner je seks hebt gehad zonder voorbehoedsmiddelen. De kans om zwangerschap wordt dan behoorlijk gedaald. Het werkt het best als je de pil in neemt 12 uur na de geslachtgemeenschap, maar het is toch beter om de pil of het condoom te gebruiken.
5.Prikpil
De prikpil beschermd tegen zwangerschap gedurende twaalf weken. Een voordeel van de prikpil tegenover de gewone pil is dat je niet elke dag aan het innemen van je pil hoeft te denken. Maar de prikpil beschermt niet tegen geslachtziektes.
6. Anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister heeft ongeveer de zelfde werking als de pil en de prikpil. Alleen deze is in de vorm van een pleister. De pleister kan overal op het lichaam aangebracht worden en per menstruatiecyclus worden er drie pleisters gebruikt. Beschermd alleen tegen zwagerschap.
7. Spiraaltje
Het spiraaltje is een voorwerp dat in de baarmoeder van een vrouw wordt ingeplant. Het spiraaltje kan een hele tijd in de baarmoeder van de vrouw blijven en heel die tijd is bijna onmogelijk om kinderen te krijgen. Het inbrengen van een spiraaltje gebeurt altijd door een gynaecoloog of arts. Beschermd alleen tegen zwangerschap.
8. Vaginale anticonceptiering
De vaginale anticonceptiering word aangebracht in de vagina van de vrouw. De ring moet drie weken in de vagina blijven zitten en dan de vierde week is de stopweek. Beschermd ook alleen tegen zwangerschap.
9. Implanon
De implanon is een staafje dat wordt ingeplant in de bovenarm van de vrouw. Het staafje kan ongeveer 2 tot 3 jaar in de bovenarm van de vrouw blijven zitten. Het beschermd tegen zwangerschap.10. Sterilisatie en vasectomie
Sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie want men gaat via een operatie worden de eileiders onderbroken waardoor er geen eicel meer in de baarmoeder kan en dus kan de vrouw ook niet meer zwanger worden.
Vasectomie wordt de zaadleider van de man doorgeknipt, gebrand of geblokkeerd. Is ook definitief en alleen uitvoeren als je zekerweet dat je geen kinderen wilt.
11. Spermicide
Spermicide is een zaaddodend middel dat gebruikt wordt om niet zwanger te worden. Het zaaddodende middel zorgt er immers voor dat de spermacellen niet overleven en dus kunnen ze ook geen eitje van de vrouw bevruchten. Maar het is niet betrouwbaar, altijd gebruiken met nog een ander voorbehoedsmiddel.
12. Pessarium
Het pessarium sluit de baarmoederwand af en wordt minstens een uurtje voor het vrijen ingebracht en na het vrijen met het nog zo'n 8 uur blijven zitten. Het pessarium moet wel voor het in de baarmoeder wordt ingebracht ingesmeerd worden met een zaaddodend middel
13. Periodieke onthouding
Zeer onbetrouwbare manier van anticonceptie, waarbij men zich van gemeenschap onthoudt op de dagen waarop de vrouw vruchtbaar is. Het is zo onbetrouwbaar omdat je het nooit precies kan weten.
14. Terugtrekken
Wordt ook wel 'coïtus interruptus' en 'voor het zingen de kerk uit gaan' genoemd. Hierbij trekt de jongen de penis terug als hij op het punt staat om klaar te komen. Hij spuit zijn zaad buiten de vagina. Zeer onbetrouwbaar want het meisje kan ook van voorvocht zwanger worden.
Welke voorbehoedsmiddelen zijn het meest betrouwbaar en welke het minst?
Er zijn veel verschillende soorten voorbehoedsmiddelen. Maar welke zijn het betrouwbaars?
We zetten op een rijtje welke het betrouwbaars zijn en welke minder.
Betrouwbaar:
1. Sterilisatie en vasectomie – is definitief, als een man of een vrouw dit doet, is hij/zij onvruchtbaar dus kan geen kinderen meer krijgen.
2. Spiraaltje – beschermd tegen zwangerschap. Is erg betrouwbaar, het is bijna onmogelijk om zwanger te worden omdat het spiraaltje in de baarmoeder wordt aangebracht. Daardoor kan er niks groeien in de baarmoeder.
3. Implanon – beschermd tegen zwangerschap. Het staafje blijft 2 tot 3 jaar in de arm van de vrouw zitten en geeft die tijd hormonen af.
4. Het condoom/vrouwencondoom – beschermd tegen zwangerschap en geslachtsziekte, maar kan scheuren dus niet 100% betrouwbaar.
5. Pessarium – beschermd tegen zwangerschap. Is betrouwbaar want het sluit de baarmoeder af dus er kan geen bevruchting plaatsvinden.
6. Vaginale anticonceptiering – beschermd tegen zwangerschap. Het werkt hetzelfde als de pil, deze ring geeft hormonen af zodat de vrouw niet zwanger kan worden.
7. Anticonceptiepil/prikpil/Anticonceptiepleister – beschermd tegen zwangerschap. Is erg betrouwbaar als je elke dag de pil neemt en niet vergeet.
8. Noodpil/morning after pil – beschermd tegen zwangerschap. Is betrouwbaar, maar neem niet altijd de noodpil, het is beter om ander soort voorbehoedsmiddel te gebruiken.
Onbetrouwbaar:
1. Terugtrekken – voor de zingende kerk uit, is erg onbetrouwbaar, omdat de vrouw al bevrucht kan worden door voorvocht.
2. Periodieke onthouding – is er onbetrouwbaar omdat je nooit precies kan weten of een vrouw vruchtbaar is of niet. Het is meestal verschillend en nooit altijd op de zelfde dagen.
3. Spermicide – dit zaaddodende zalf is onbetrouwbaar omdat het niet alle spermacellen dood, er blijven er altijd wel een paar leven en dat is genoeg om zwanger van te worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb