zwangerschap zelf
Hoe worden deze meisjes begeleid tijdens hun zwangerschap?
Als het meisje erachter gekomen is dat zij zwanger is kan zij dit bespreken met de groepsbegeleiding van het KTC. Elke jongere wonend binnen het KTC heeft een eigen ambulant hulpverlener, ook wel 16+coach genoemd. Dit is iemand die de jongere persoonlijk begeleid met alles waar de jongere dit nodig heeft. Als het meisje eenmaal zwanger is wordt er samen met de ambulant hulpverlener en de groepsbegeleiding gekeken naar hoe het verder moet. Er wordt gekeken naar bijvoorbeeld een vervolg woonplek voor moeder en kind. Ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de financiële stand van zaken. Als het het geval is dat het meisje haar zwangerschap niet kan bespreken met haar ouders, kan zij dit ook bespreken met de ambulant hulpverlener of de groepsbegeleiding. Ook als het meisje vragen heeft over haar zwangerschap kan zij met deze vragen terecht bij de aanwezige begeleiders. Als het meisje het nodig vind, omdat er bijvoorbeeld geen ouders en/of vriend in beeld zijn, is het mogelijk dat de ambulant hulpverlener meegaat naar ziekenhuisbezoeken wat betreft de zwangerschap.
Wat zijn de symptomen van zwanger zijn en hoe reageren deze meisjes erop?
Iedereen reageert anders op de symptomen van zwangerschap. Zeker voor de tienermeisjes zijn deze veranderingen van het lichaam erg wennen.De meest voorkomende symptomen zijn:
1. Ochtendmisselijkheid: misselijk voelen en soms overgeven, dit is vaak tussen de tweede en achtste week van de zwangerschap. Tienermeisjes zijn erg bang als ze dit hebben, ze krijgen het besef dat ze echt zwanger zijn.
2. Moeheid: vermoeider voelen dan anders. De tienermeisjes kunnen minder dingen gaan doen, wat ze normaal konden doen. Ze gaan meer slapen dan leuke dingen doen
3. Vaker naar het toilet gaan: vanaf zes tot acht weken moet de moeder vaak haar bed uit s ’nachts om te plassen. Ze zijn dit niet gewend om zo vaak te plassen, het is vaak een wennen.
4. Vreemde smaak in je mond: geen zin in voedsel wat je normaal lekker vindt of juist trek in etenswaren die je normaal laat staan. Meisjes die hier gevoelig voor zijn gaan heel veel eten en komen daardoor ook erg veel aan.
5. Verandering van de borsten: in de eerste weken kunnen de borsten gevoelig zijn of tintelen, ook kunnen ze groter worden. Daarnaast kunnen je aders zichtbaar worden en/of je tepels donkerder. De meisjes zijn gewend aan hun normale cup maat, als ze nu opeens groter hebben en veel veranderingen is het wel even wennen.
6. Stress en stemmingsschommelingen: de veranderingen in de hormoonspiegels kunnen ervoor zorgen dat de stemming van de moeder in de eerste weken van de zwangerschap snel kunnen omslaan. Ook huil je soms zonder dat je weet wat de reden daarvoor is. Dit is bij elk meisje anders, sommige zijn hier veel gevoeliger voor dan andere. Sommige hebben er helemaal geen last, het ligt vaak ook aan het karakter.
De zwangerschap zelf is een moeilijke tijd voor de tienermeisjes. En als ze dat ook nog alleen moeten doen is dat erg moeilijk. Daarom is het belangrijk dat ze een veilig omgeving hebben, zoals stichting jeugdformaat.
Maak jouw eigen website met JouwWeb